– Hidegmártások – – Majonéz alapú mártások (majonézmártás, tartármártás, remoulade-mártás, koktélmártás, zöldmártás) – – Vinaigrette (ecetes) alapú mártások (Mártások alapja a zöldséges, frissfűszeres vagdalék. Pl. vöröshagyma, petrezselyemzöld, tárkony, metélőhagyma, kapribogyó, csemege uborka) – – Egyéb hideg mártások – Melegmártások – – Francia mártások – – – bechamel vagy tejalapú – – – hollandi vagy felvert mártás – – – spanyol vagy barnamártás alapú – – – velouté vagy bársony mártás – – Egyszerű meleg mártások – – Gyümölcsmártások – Zománcmártások – – Hideg zománc mártások – – Meleg zománc mártások |
A mártások mennyisége a receptjeimben kb. 1 literre adódik a leírt
receptek alapján, kivétel a: – Majonéz 1. – Besamel 2. – Besamel 3. ahol 1 kg-ban számolunk, valamint további kivétel a: – Majonéz 2. – Majonéz 3. ahol a megadott mennyiségek a mérvadók. Első látásra rengetegnek tűnik, de ezek hűtőben jól tárolhatók, folyamatosan fogyaszthatók, másrészről pedig az adagok elkészítése, a fűszerek kimérése egyszerűbb ebben a mennyiségben. (Gondoljunk csak bele pl. 10 dg Csiki mártás-hoz almából, főtt céklából, párolt csiperkegombából 10 gr-ot, vöröshagymából 5 gr-ot kellene mérni!) A receptek töredék mennyiségekre is elkészíthetők, ekkor arányosan csökkenteni kell minden adalék mennyiségét is! Hozzávetőlegesen egy éttermi adag 5 – 7 cl mártással számol. (Nekem ez kevés szokott lenni!) |