Héjrészek, kérgek
Angosztura
(Angostura trifoliata)
Dél-Amerikában (Brazíliában, Kolumbiában) honos növényfaj, cserje vagy fa.
Angosztura
Előfordul Nyugat-Indiában is.
Barnásszürke kérge (angosztura kéreg) a fűszer.
Gyengén fűszeres illata, sokáig tartó keserű, zamatos íze miatt a likőrgyártás (a nevezetes Angosztura-keserű) egyik speciális alapanyaga, amit ma már inkább a sárga
tárnics (Gentiana lutea) gyökérkivonatával helyettesítenek.
Az indiánok a kéreg porát a vízbe szórva a halak elkábítására napjainkban is használják.
Illóolajokat, angoszturint, keserű anyagokatt, gyantát, növényi savakat és alkaloidokat (kuszparin, galipin) tartalmaz.
Hatóanyagai emésztést elősegítő, görcsoldó, hasmenés elleni
elixír, tinktúra.
Keserű likőrök, különféle gyógyborok, a „konyhában” bólék készítéséhez használják.

Citromhéj

Fahéj

(Cinnamomum cassia Blume)
(Cinnamomum zeylanicum Blume)
(Cinnamomum cassia lignea)

A
Cinnamomum cassia Blume Kína, Vietnam déli részén honos és termesztett, ennek színe világosabb, mint a cejloni (Sri Lanka) fahéjé. Fahéj
Magyar írásos emlékek 1400 körülről úgy említik, hogy nem csak kitűnő fűszer, hanem üvegházak dísznövénye is!
Örökzöld cserje vagy alacsony fa. Általában a 6 – 7 éves fák 2 – 5 cm vastag ágairól vagy a fatönk 5 – 6 éves hajtásainak ágairól 40 – 50 cm hosszú, 2 – 5 cm széles, 1 – 3 mm vastag cső- vagy csatorna szerű, félcső alakú kérget fejtenek le, erről a parakérget eltávolítják, majd a kérget szárítják.
A
Cinnamomum zeylanicum Blume Srí Lanka szigetén honos. Örökzöld fa. A kéregnek nem csak a paráját, hanem az elsődleges kéregrészét is eltávolítják, így a szárított „fahéj” 0,5 mm vastagságú.
A ceyloni fahéj drágább mint a kínai. Őrölten is fogalomba kerül.
Gyümölcslevesek, rizsből készült ételek, tojásételek, kompótok, gyümölcssaláták, sütemények, fagylaltok, parfék, forralt bor, kevert italok elengedhetetlen fűszere.
Gyógyászatban menstruációs zavarok, valamint rovarcsípés, kék foltok, nátha, megfázás, hasmenés, tetű, rühesség, reuma esetén alkalmazzák.
Jó gyomor és szíverősítő, élénkítő.

Narancshéj