Héjrészek, kérgek
Angosztura
(Angostura trifoliata)
Dél-Amerikában (Brazíliában, Kolumbiában) honos
növényfaj, cserje vagy fa.
Előfordul Nyugat-Indiában is.
Barnásszürke
kérge (angosztura kéreg) a fűszer.
Gyengén fűszeres illata, sokáig tartó
keserű, zamatos íze miatt a likőrgyártás (a nevezetes Angosztura-keserű)
egyik speciális alapanyaga, amit ma már inkább a sárga
tárnics (Gentiana
lutea) gyökérkivonatával helyettesítenek.
Az indiánok a kéreg porát a
vízbe szórva a halak elkábítására napjainkban is használják.
Illóolajokat, angoszturint, keserű anyagokatt, gyantát, növényi savakat és
alkaloidokat (kuszparin, galipin) tartalmaz.
Hatóanyagai emésztést
elősegítő, görcsoldó, hasmenés elleni
elixír,
tinktúra.
Keserű likőrök, különféle gyógyborok, a „konyhában” bólék készítéséhez
használják.
Citromhéj
Fahéj
(Cinnamomum cassia Blume)
(Cinnamomum zeylanicum Blume)
(Cinnamomum
cassia lignea)
A
Cinnamomum cassia Blume
Kína, Vietnam déli részén honos és termesztett, ennek színe világosabb, mint
a cejloni (Sri Lanka) fahéjé.
Magyar írásos emlékek 1400 körülről úgy említik, hogy nem csak kitűnő
fűszer, hanem üvegházak dísznövénye is!
Örökzöld cserje vagy alacsony fa. Általában a 6 – 7 éves fák 2 – 5 cm vastag
ágairól vagy a fatönk 5 – 6 éves hajtásainak ágairól 40 – 50 cm hosszú, 2 –
5 cm széles, 1 – 3 mm vastag cső- vagy csatorna szerű, félcső alakú kérget
fejtenek le, erről a parakérget eltávolítják, majd a kérget szárítják.
A Cinnamomum zeylanicum Blume
Srí Lanka szigetén honos. Örökzöld fa. A kéregnek nem csak a paráját, hanem
az elsődleges kéregrészét is eltávolítják, így a szárított „fahéj” 0,5 mm
vastagságú.
A ceyloni fahéj drágább mint a kínai. Őrölten is fogalomba
kerül.
Gyümölcslevesek, rizsből készült ételek, tojásételek, kompótok,
gyümölcssaláták, sütemények, fagylaltok, parfék, forralt bor, kevert italok
elengedhetetlen fűszere.
Gyógyászatban menstruációs zavarok, valamint
rovarcsípés, kék foltok, nátha, megfázás, hasmenés, tetű, rühesség, reuma
esetén alkalmazzák.
Jó gyomor és szíverősítő, élénkítő.
Narancshéj