Virágok, virágrészek
Capri
(Capparis
spinosa)
Elő-Indiából és a Kaukázus területéről származó,
Dél-Európában és a Földközi-tenger partvidékén
honos cserje néhol, mint haszonnövényt is művelik. Ecetben, sóban – vagy
mindkettőben együttesen – , olajban eltett, még ki nem nyílott virág
fonnyasztott bimbója a „~bogyónak” nevezett fűszer.
A Földközi-tenger környékéről származó, sós ecettel tartósított áru zöld
színű, zárt bimbójú, nem túlságosan puha, kellemesen kesernyés és csípős,
jellegzetesen fanyar fűszer.
Halkonzervekhez, mártások, pástétomok, vadas ételek, húskocsonyákat,
körözöttek ízesítésére használjuk. Hidegtálak díszítésénél is jelentős
szerepe van.
Étvágygerjesztő és vérnyomáscsökkentő hatású. Tartalmaz rutint, amely
egy természetes bioflavonoid, erősíti az immunrendszert a C-vitaminnal
karöltve.
Sok más növény, leginkább a mocsári gólyahír bimbójával hamisítják.
Mexikóban a nyílmérget adó Larrea tridentata
ártalmatlan, ecetben elrakott bimbói a kaprit pótolják.
Izsóp (Izsópfű
virág)
(Hyssopus officinalis L.,)
Levendula virág
(Lavendula angustifoia Mill.)
Sáfrány (Spanyol sáfrány)
(Crocus
sativus)
Vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés ízű növényi fűszer: az ételt néhány
szál is aranysárga színre festi.
Régi fűszernövény, ükanyáink mindennaposan használták levesek, mártások
színezésére, ízesítésére. Mivel a fűszer a virág bibéje, gyűjtése nagyon
fáradságos munka, ez indokolja rendkívüli drágaságát. a sáfrány hatásos
lehet a szívinfarktus megelőzésében.
Spanyolország bizonyos tájékain elterjedt zsirdús ételek fogyasztása
azért nem okoz gondot, mert konyhaművészetük gazdagon alkalmazza a sáfrányt,
melynek krocetin nevű anyaga csökkenti a koleszterinszintet. Szívhatásait
erősíti vérnyomáscsökkentő hatása is.
Borsos árát magyarázza az is, hogy termesztése sem egyszerű: liliomszerű
virágai rejtik a három darab sárgás-narancs színű bibét, melyek a valódi
kincs hordozói. 160 000 darab virágra van szükség egyetlen kilogramm fűszer
nyeréséhez.
Nyugodtan helyettesíthetjük
sáfrányos szeklicével.
Sáfrányos szeklice
(Pórsáfrány, olajözön, amerikai sáfrány)
(Carthamus tinctorius)
Nevezik még vadsáfránynak, festővirágnak is.
Mint a változatos elnevezések is sejtetik, ez egy kevésbé nemes változat
magas zsír- és olajtartalommal, ezért egyes országokban nagyban termesztik.
Hazánkban is ezért terjedt el levesek, főzelékek, mártások ízesítésére,
színezésre. Olcsóbb, kiválóan pótolja az eredetit, s ami igen fontos, nem
káros az egészségre.
A fűszert a növény virágából kicsipegetett szirmok adják. Lángvörös,
gyenge illatú, kesernyés ízű növényi fűszer. Ősidők óta használják ételek
színezésére, sáfrány helyettesítésére. Sárga festékanyaga vízben, a vörös
zsírban oldódik.
Azt tartják, hogy a sáfrányt megfelelő mennyiségben fogyasztó
személyek hosszú távon pénzt takarítanak meg, hiszen e gyógynövény
csökkentheti a szívrohamok kialakulási kockázatát.
Szegfűszeg
(Syzygium aromaticum)
A trópusi Afrika 15 – 20 méter magas, meleg és
vízigényes fája, amelynek még ki nem nyílt pirosló virágbimbója a
szegfűszeg. A zsenge állapotban szedett bimbókat pálmalevélbe csomagolva
szárítják, s így kapják meg az általunk is ismert barna színűket.
Kesernyés, kissé égető, erősen aromás izét nagy illóolaj-tartalma adja. A jó
minőségű szegfűszeg szétnyomva olajat enged, vízbe téve fejjel lefelé
süllyed.
Pikáns mártások, paradicsomos és boros ételek, páclevek és főleg
sütemények ízesítésére használják. Savanyúságokba is tehető, finom,
különleges íz árnyalatot ad a savanyúságnak.
Szerecsendió-virág (muskátdió „virág”)
(Myristica fragrans macidis flos)