Virágok, virágrészek
Capri
Kapri cserje(Capparis spinosa)
Elő-Indiából és a Kaukázus területéről származó, Dél-Európában és a Földközi-tenger partvidékén honos cserje néhol, mint haszonnövényt is művelik. Ecetben, sóban – vagy mindkettőben együttesen – , olajban eltett, még ki nem nyílott virág fonnyasztott bimbója a „~bogyónak” nevezett fűszer.
A Földközi-tenger környékéről származó, sós ecettel tartósított áru zöld színű, zárt bimbójú, nem túlságosan puha, kellemesen kesernyés és csípős, jellegzetesen fanyar fűszer.
Halkonzervekhez, mártások, pástétomok, vadas ételek, húskocsonyákat, körözöttek ízesítésére használjuk. Hidegtálak díszítésénél is jelentős szerepe van.
Étvágygerjesztő és vérnyomáscsökkentő hatású. Tartalmaz rutint, amely egy természetes bioflavonoid, erősíti az immunrendszert a C-vitaminnal karöltve.
Sok más növény, leginkább a mocsári gólyahír bimbójával hamisítják.
Mexikóban a nyílmérget adó
Larrea tridentata ártalmatlan, ecetben elrakott bimbói a kaprit pótolják.

Izsóp (Izsópfű virág)

(Hyssopus officinalis L.,)

Levendula  virág
(Lavendula angustifoia Mill.)

Sáfrány (Spanyol sáfrány)
Sáfrány virága(Crocus sativus)
Vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés ízű növényi fűszer: az ételt néhány szál is aranysárga színre festi.
Régi fűszernövény, ükanyáink mindennaposan használták levesek, mártások színezésére, ízesítésére. Mivel a fűszer a virág bibéje, gyűjtése nagyon fáradságos munka, ez indokolja rendkívüli drágaságát. a sáfrány hatásos lehet a szívinfarktus megelőzésében.
Spanyolország bizonyos tájékain elterjedt zsirdús ételek fogyasztása azért nem okoz gondot, mert konyhaművészetük gazdagon alkalmazza a sáfrányt, melynek krocetin nevű anyaga csökkenti a koleszterinszintet. Szívhatásait erősíti vérnyomáscsökkentő hatása is.
Borsos árát magyarázza az is, hogy termesztése sem egyszerű: liliomszerű virágai rejtik a három darab sárgás-narancs színű bibét, melyek a valódi kincs hordozói. 160 000 darab virágra van szükség egyetlen kilogramm fűszer nyeréséhez.
Nyugodtan helyettesíthetjük
sáfrányos szeklicével.

Sáfrányos szeklice (Pórsáfrány, olajözön, amerikai sáfrány) Sáfrányos szeklice
(Carthamus tinctorius)
Nevezik még vadsáfránynak, festővirágnak is. Mint a változatos elnevezések is sejtetik, ez egy kevésbé nemes változat magas zsír- és olajtartalommal, ezért egyes országokban nagyban termesztik. Hazánkban is ezért terjedt el levesek, főzelékek, mártások ízesítésére, színezésre. Olcsóbb, kiválóan pótolja az eredetit, s ami igen fontos, nem káros az egészségre.
A fűszert a növény virágából kicsipegetett szirmok adják. Lángvörös, gyenge illatú, kesernyés ízű növényi fűszer. Ősidők óta használják ételek színezésére, sáfrány helyettesítésére. Sárga festékanyaga vízben, a vörös zsírban oldódik.
Azt tartják, hogy a sáfrányt megfelelő mennyiségben fogyasztó személyek hosszú távon pénzt takarítanak meg, hiszen e gyógynövény csökkentheti a szívrohamok kialakulási kockázatát.

Szegfűszeg Szegfűszeg virágbimbók
(Syzygium aromaticum)
A trópusi Afrika 15 – 20 méter magas, meleg és vízigényes fája, amelynek még ki nem nyílt pirosló virágbimbója a szegfűszeg. A zsenge állapotban szedett bimbókat pálmalevélbe csomagolva szárítják, s így kapják meg az általunk is ismert barna színűket.
Kesernyés, kissé égető, erősen aromás izét nagy illóolaj-tartalma adja. A jó minőségű szegfűszeg szétnyomva olajat enged, vízbe téve fejjel lefelé süllyed.
Pikáns mártások, paradicsomos és boros ételek, páclevek és főleg sütemények ízesítésére használják. Savanyúságokba is tehető, finom, különleges íz árnyalatot ad a savanyúságnak.


Szerecsendió-virág (muskátdió „virág”)
(Myristica fragrans macidis flos)