Milyen ételekbe illenek
a gyakrabban használt fűszereink?

Ánizs (és a csillagánizs)
mártások, sütemények, pudingok, gyümölcslevesek, édes rizsek, keleten: főzelékek

Babér
levesek, mártások, pácok, pástétomok,
savanyú és ecetes ételek,
(jól társítható petrezselyemmel és kakukkfűvel, húsoknál curryvel)


Barbecue
levesek, mártások, tokányok, vagdaltak, sültek

Bazsalikom
levesek, saláták, pácok, mártások, sültek, vagdaltak, paradicsomos, tök-, bab-, gomba- és halételek (ha nincs, petrezselyemmel helyettesíthetjük)

Borecet
saláták, húspácok

Boróka
pácok, mártások, főzelékek, sertés- és vadhúsok, rostonsültek, vadpástétomok, káposztás ételek

Bors
levesek, főzelékek, húsételek, mártások, saláták, öntetek, pácok

Borsfű (csombor)
mártások, saláták, pácok, sült húsok, bablevesek és -főzelékek, krumplis, gombás és káposztás ételek, (feketebors pótlására is használjuk)

Borsmenta
gyümölcssaláták, húsok töltelékei

Cayenne bors
mártások, sült húsok, rizsek, halételek, sajtos és tojásételek

Chili
pástétomok, tokányok, tojás-, hús- és halételek

Curry
mártások, húsok, halak, tojásos, paradicsomos, rizses ételek

Citromfű
mártások, főzelékek, töltelékek, gyümölcslevesek, -saláták, gomba-, szárnyas- és vadételek

Citromhéj
húsos töltelékek, roston sült húsok és halak

Citromlé
saláták, mártások, öntetek, gyümölcslevesek

Édeskömény
saláták, főzelékek, főtt zöldségek, halételek, sütemények

Fahéj
sütemények, gyümölcslevesek, rizs- és tojásételek

Fekete üröm
mártások, liba- és sertéssültek, káposzta- és gombaételek

Fokhagyma
levesek, főzelékek, húsok, halak, saláták, mártások, öntetek, pácok

Gyömbér
mártások, sütemények, angolos húsok, hús-, bab-, krumpli- és gyümölcslevesek

Izsóp
pácok, pecsenyék, burgonya-, zeller-, hal- és hússaláták

Kakukkfű
levesek, saláták, mártások, húsok, halak, sültek, vagdaltak, belsőségekből készült ételek, (jól társítható petrezselyemmel és babérral)

Kapor
mártások, saláták, főzelékek, főtt húsok, húsgombócok

Kapri
mártások, saláták, körözettek, szendvicsek, vadak, halak, (mártásokban, salátákban gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és olajbogyóval)
Koriander
mártások, levesek, saláták, pácok, sültek, szárnyasok, káposztás ételek, (magja cukrozva az ánizst helyettesíti)

Kömény
levesek, saláták, főzelékek, sültek, körözöttek, káposztás, burgonyás, sajtos és túrós ételek

Kurkuma
mártások, ételek színezése

Lestyán
levesek, főzelékek, pástétomok, mártások, saláták

Levendula
hallevesek, halételek, ürühúsok, fűszerező szószok, saláták, gyros (savarma)

Majoranna
mártások, hústöltelékek, pástétomok, zöldséglevesek, omlettek, halak, vadak, csirke- és marhahúsok, májételek, tök-, bab-, paradicsom-, sajt- és burgonyás ételek

Mazsola
sütemények, sütemény töltelékek, fagylaltok, desszertek, fűszeres rízs(ek), tejbegríz, palacsinta töltelék, csirke- és vadhúsok

Mustár
pácok, mártások, körözöttek

Olajbogyó
mártások, saláták, (gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és kaprival)

Pirospaprika
mártások, saláták, húsok, körözöttek, magyaros fogások

Petrezselyem
levesek, mártások, főzelékek, saláták, szendvicsek, sült és párolt húsok, halételek, tojásételek, (jól társítható babérral és kakukkfűvel; szükséghelyzetben bazsalikom pótlására is használjuk)

Rozmaring

mártások, pástétomok, töltelékek, szárnyasok, halak, vadak, bárány- és malacpecsenyék, zsírosabb sültek, ecetes halak, gombás ételek,
olaszos és franciás fogások

Sáfrány
húslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizottók, (helyettesítője a sáfrányos szeklice)

Snidling (metélőhagyma)
saláták, mártások, főtt zöldségek, szendvicsek, sültek, grillezett húsok, burgonya-, bab-, borsó- és húslevesek, tojásos, sajtos és túrós ételek, sült krumpli
 
Szardella (vagy szardellapaszta)
mártások, öntetek, (gyakran társul petrezselyemmel, kaprival, olajbogyóval)

Szegfűbors
mártások, főzelékek, pácok, vagdaltak, főtt húsok és halak, gyümölcsös ételek, édes sütemények

Szegfűszeg
mártások, sütemények, gyümölcsös ételek, olasz területen: sült és párolt húsok

Szerecsendió (és a szerecsendió virág)
mártások, levesek, főzelékek, töltelékek, vagdaltak, húsgombócok, sajtos ételek
 
Szurokfű (oregano)
levesek, töltelékek, pástétomok, mártások, bab-, paradicsom, tök-, burgonya-, hal- és húsételek, spagettik, pizzák

Tárkony
levesek, mártások, saláták, raguk, tojásételek, csirketöltelékek, bárány-, borjú-, szárnyas-, malac-, hal- és vadételek,
Erdélyben: savanyú ételek, zöldbab-, borsó- és krumplifőzelékek

Tárkonyecet
saláták, mártások

Torma
mártások, főtt kolbászok, sonkák és marhahúsok kisérője (erősen csípős íze száraz melegítéssel enyhíthető)

Turbolya
levesek, tyúk- és báránysültek

Vanília
mártások, sütemények, gyümölcsételek

Zeller
mártások, saláták, főzelékek, hús- és halételek, tojásos és túrós ételek

Zsálya
pástétomok, főtt tészták, hústöltelékek, halételek, szárnyas- és vadhúsok, zsíros húsételek, májas ételek, lágy sajtok