Fűszerkeverékek
Bouquet garni
Petrezselyem-, zellerlevél, vöröshagyma és kakukkfű összeőrölt keveréke. Az összetétel különböző változatai ismertek. Függ attól, hogy milyen ételhez használhatók.
Pl.: a párolt bárányhúshoz olyan
Bouquet garni-t használnak amelyben petrezselyemlevél, kakukkfű és szegfűszeg van, de készül levesekhez főzelékekhez is.

Chilis fűszerek
Chilipor: Cayenni bors, szegfűbors, oregánó, szárított fokhagyma és esetleg egyéb egyéni szokások szerint választott fűszerek porított keveréke.
Chiliszósz: Paradicsomvelőt ecettel, hagymával, sóval, fekete borssal, cayenni borssal vagy más erős pirospaprikával összefőzünk. Leszűrjük, megcukrozzuk, és tovább főzzük, míg egészen besűrűsödik. Készíthetjük ízlés szerint enyhébben vagy nagyon csípősre.
Chiliolaj: Nagyon erős pirospaprikát kevés olajban lassú tűzön megsütünk, vagyis inkább megfőzünk, majd leszűrjük. Ha ehhez az olajat még meg is borsozzuk, kapjuk a forró chiliolajat.

Curry fűszerkeverékek
Pikáns fűszerkeverékek. Tizenöt-húsz fűszert tartalmaznak. Fő alapanyaguk a sárga kurkumagyökér és a Curry levél, római kömény, koriander, chili és a szerecsendió. Többféle változatban készül; külön összetétele van a szárnyas-, a vad-, a birka- és egyéb húsok fűszerezésére. Az Európában készített készítmények gyengébbek az eredeti indiainál. A curry port általában tálalás előtt, de mértékletesen használjuk.

„Erős Pista”
Nagyon erős, piros cseresznyepaprikából és piros „macska ...-ű” paprikából (vékony max. 4-5 mm vastag, 60-80 mm hosszú, enyhén kunkorodó csövű, éretlenül méregzöld színű fajta) három rész paprikából „magvastól” ledarált, egy résznyi pritaminpaprikának a húsából ledarált, elvegyített sűrű „massza”.
Kilónként 7-9 dg sóval tartósítva.
Pörköltek, hallevesek, bográcsban készült ételek ízesítésére.
Óvatosan használni a viszonylag magas só tartalma miatt! (Számítsuk bele az étel sózásába!)
Ereje meg sem közelíti egynéhány chiliszószét!


Garam masala
Nagyon sok változatban készített indiai fűszerkeverék. A garam masala legáltalánosabb összetevői : fahéj, babérlevél, római kömény, koriander, zöld vagy fekete kardamom, szemes fekete bors, szegfűszeg, őrölt szerecsendió-virág. A fűszereket megpörkölik és utána összeőrlik őket. Ettől van a barna színe.
Általában húsokhoz és a csirkéhez adott hagymaalapú mártásokhoz használjak.


Halak fűszerkeverék
Készül: só vöröshagymapor, mustárliszt, bazsalikom, kapor, fehérbors, rozmaring, curry, cayenne bors és citromaroma felhasználásával. Különféle halak, hallevesek ízesítője.

Kínai fűszerkeverék
Készen is kapható, de otthon is elkészíthető fűszerkeverék, amely curry levél, vöröshagyma por, só és gyömbér keveréke. A fűszerek arányának és a felhasználásának csak fantázia szab határt.

Mézes sütemény fűszerkeverék
Összetétele: fahéj, szerecsendió, koriander, szegfűszeg, szegfűbors, édeskömény gyömbér, ánizs, bors, csillagánizs és kardamom.

Ötfűszer-por
Kínai fűszerkeverék, készen is kapható, de nagyon könnyen elkészíthető házilag: egy-egy rész őrölt fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, valamint édeskömény, édesgyökér, szecsuáni vagy fekete bors és gyömbér közül kettőnek a keveréke. (Ahány forrás annyiféle variációban. Nyugodtan lehet a család ízléséhez igazítani.)

Sertéssült fűszerkeverék
Összetétele: só, szárított fokhagyma, kömény, paprika, koriander, bors. A húst mindig sütés előtt dörzsöljük be vele, és tíz-htizenöt percig „pácoljuk” a fűszerkeverékkel.

Sült oldalas fűszerkeverék (szósz)
Ebből a fűszerkeverékből is látszik, hogy az igazi konyhaművészet határtalan fantáziával bír. Természetesen az arányok megtalálása az egyéni ízlések, szokások, tájak szerint változik, és egyben ez az igazi művészet.
Összetétele lehet: só, szárított fokhagyma, gyömbér, paprika, cayenne bors, őrölt kömény, szójaszósz, cukor, mézbor, tárkony.
(Szándékosan nem írtam semmiféle húspuhító praktikát bele, mert a húspuhítás különféle szereinek és növényeinek „áldásos hatása”, illetve azok dícsérete gyakran megjelenik kezdő háziasszonyoknak szánt jótanács formájában, ezzel tévhiteket gerjesztve!)
A keverékkel bedörzsöljük a húst és 1-2 órát állni hagyjuk
Ha szószként használjuk akkor kell még hozzá növényi olaj (bármilyen lehet), ketchup és víz is, ekkor olyan sűrű anyagot készítünk amely éppen befolyik miden nyílásba. Ráöntjük az oldalasra és hagyjuk állni 1 - 2 órát, ezután sütjük a húst a szósszal együtt úgy, hogy sütés előtt vizet öntünk rá, hogy ellepje, amit többször pótolni kell.
Ügyelni kell arra, hogy szósz ne égjen meg!


Ételizesítő házilag:
Hozzávalók: Elkészítése:
A zöldségeket, fűszernövényeket alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, leszikkasztjuk.
Megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk és aszalógépbe helyezzük, vagy meleg, sötét, rovaroktól mentes helyre tesszük és csörgősre szárítjuk.
Ha mindent megszárítottunk, akkor összekeverjük a zöldségeket valamint a sót, – lehetőleg sötét – üvegekbe töltjük és légmentesen lezárjuk száraz, hűvös, sötét helyen tároljuk.

Ételizesítő házilag (sómentes)
Hozzávalók: Elkészítése:
A zöldségeket, fűszernövényeket alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, leszikkasztjuk.
Megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk és aszalógépbe helyezzük, vagy meleg, sötét, rovaroktól mentes helyre tesszük és csörgősre szárítjuk.
Ha mindent megszárítottunk, akkor összekeverjük a zöldségeket – lehetőleg sötét – üvegekbe töltjük és légmentesen lezárjuk száraz, hűvös, sötét helyen tároljuk.