Tormalevél töltike
Hozzávalók:
- 50 dg dagadó vagy lapocka;
- 20 dg füstölt szalonna;
- 20 dg rizs;
- 10 dg liszt;
- 2 evőkanál kapor;
- ízlés szerint pirospaprika;
- 10 szem fekete egész bors;
- 4 – 6 szem borókabogyó;
- 16 – 20 savanyított tormalevél;
- 1½ fej vöröshagyma;
- 2 db nyers, friss tojás;
- Ízlés szerint: őrölt feketebors;
- Ízlés szerint: só;
- 1 – 2 gerezd tisztított, zúzott fokhagyma.
A lapockát megdaráljuk és összekeverjük a szalonna
felével, amelyet nagyon apróra vágtunk, hozzáadjuk a megmosott és
lecsöpögtetett rizst, sót, őrölt borsot, tojásokat, a megtisztított és
megreszelt vöröshagymát, szétzúzott fokhagymát, a pirospaprika jelentős
részét és jól összedolgozzuk.
A savanyított tormalevél készítése:
Friss, gyenge tormalevelet a vastag erezetétől éles
késsel megtisztítjuk. Lazán egy nagy edénybe rakjuk, közepesen sós vizet
forralunk.
A lobogó vizet a „leerezett” levelekre öntjük. Mikor már kezünk elviseli a
lé hőmérsékletét, akkor a levelek alól leöntjük a zöld színűvé vált levet.
Langyos vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje, majd a tetejére (mennyiségtől
függően) 2 – 3 szelet kenyeret, kevés sót teszünk (mintha kovászos uborkát
készítenénk: 1 l vízhez 1 ek só). Langyos, de árnyékos helyen fedővel
lefedve 2 – 4 napig érleljük (akkor a jó, amikor a lé íze kezd savanykás
lenni).
(Ha nincs időnk kedvünk savanyú levél készítésére, akkor friss torma
leveleket főzünk kissé ecetes vízben, míg hajlítható nem lesz).
Az így „érlelt” levelekbe töltjük bele tölteléket úgy, hogy a levelek
szélére halmozunk a darált húsos töltelékből, szorosan feltekerjük, és a
levél két végét úgy nyomkodjuk bele a töltelékbe, hogy az ki ne tudjon
folyni. A 7 – 8 literes lábas aljára terítünk lehelet vékonyra (2 – 3 – 4
mm) szeletelt füstölt szalonnát. Erre sorban, egymás mellé helyezzük a
töltelékeket. Rétegenként beszórjuk a friss, aprított kaporral és megsózzuk.
Annyi vizet öntünk rá, hogy szűken ellepje, és befedve felforraljuk, majd
kis lángon puhára főzzük.
Keverni nem, csak rázogatni szabad az edényt. Amikor teljesen készre főtt, a
töltikéket óvatosan tányérra szedjük.
Lisztből és zsírból készített paprikás rántással (amelybe reszelt
vöröshagymát is belekevertük) vékonyan berántjuk a maradék levet, amiben
töltike főtt, ügyelve arra, hogy a rántás meg ne csomósodjon benne. Állandó
keverés mellett jól összeforraljuk, és pótoljuk bőségesen paradicsom lével.
Rakjuk vissza óvatosan a töltelékeket és így is néhányat rottyantjuk.
Fantasztikusan finom, a torma levél igen egészséges, ám rendkívül hízlaló...