Az ételeikhez használt ecetek rövid bemutatása
Borecetek
Ezeket a fűszeres, aromás boreceteket sajátkészítésű borecetből
állíthatjuk elő.
A hosszú, nem mindig gusztusosnak tűnő munka meghozza gyümölcsét – majd amikor
az asztalnál ülők dicséretei és ámuló tekinteteinek eredménye hatására a készítő
kötényének körmérete növekedni kezd –.
Az ecet készítéséhez a baktériumoknak oxigénre van szükségük, a legrégibbi
ecetkészítési módszer szerint egy minél nagyobb felületű edényt használnak,
melyet nem töltenek tele és nem légmentesen zárják le, hogy megfelelő legyen a
levegő utánpótlása.
Erre a célra megfelelő egy ngyobb befőttes üveg vagy kifolyó csővel rendelkező
ecetes edény.
Ha nincs elég oxigén, az ecetünkben alkohol marad.
Ecetágy készítése I.
Egy 8 literes bő szájú üvegbe tegyünk 10 dkg tisztított mazsolát, 10 dkg
száráról leszedett malagaszőlőt, egy marék megtisztított lencsét, 1 dl mézet és
öntsünk rá 2 liter tiszta fehér asztali bort, majd fehér vászonruhával kössük
le. Kitesszük a napra 12-14 napig, ahol először forr, majd zavaros lesz; de
hamarosan letisztul.
Akkor tegyük be a kamrába vagy más, nem túl hideg helyre. Ahogy érnek a
gyümölcsök; mindegyikből tegyünk 1-1 marékkal szár nélkül, magvasan.
Lekvárok vagy szörpök anyagából – az eltevéskor – is tehetünk bele 1-1
evőkanállal, de először törjük át szitán.
Így hagyjuk állni augusztus végéig. Akkor jól fölkeverjük és 1 l tiszta fehér
bort öntünk rá, amibe előbb 1 dl mézet keverünk. Megint kitesszük 8 napig a
napra, majd továbbra is hűvös, de nem hideg helyen tartjuk: Szeptember végéig ne
mozgassuk ekkor merőkanállal ruhán átszűrve üvegekbe töltsük. Körülbelül 2 liter
ecetágyat hagyunk az üvegben; amire újra tetszés szerinti mennyiségű bort
öntünk. Ezt addig hagyjuk érlelődni, amíg a készletünk tart.
Ecetágy készítése II.
10 dkg magvas és 15 dkg mag nélküli malagaszőlőt, 20 dkg
mazsolát beleteszünk egy 10 literes üvegbe és leöntjük 8 dl borecettel. Az
üveget vászonruhával lekötjük és 1 hónapig állni hagyjuk. Ekkor 16 dl enyhén
megmelegített bort 3 evőkanál mézzel elkeverünk és ráöntjük. Lekötve további 1
hónapig hagyjuk állni, majd teljesen tiszta – tehát nem vizezett – bort öntünk
rá úgy, hogy az üveg tele legyen. Újabb lekötés után még 2 hónapig hagyjuk
állni, amikor is literes üvegekbe szűrjük, de ügyelve, hogy az ecetágy föl ne
zavarodjon. A szűréskor visszamaradt ecetágyra visszaöntjük az utoljára leszűrt
lét és az üveget újra megtöltjük mézzel elkevert borral. A literes üvegekben
levő finom borecetet már további ecetkészítésre nem lehet használni. Az újra
felöntött ecetágyat azonban évekig használhatjuk.
Természetesen csak az első alkalommal tart négy hónapig az érés, később már
gyorsabb lefolyású.
A borecethez az ecetágyat már május elején meg kell csinálni, hogy aztán
szeptember végén vagy október elején leszűrhessük. Az ecetágyat most is csak
egyszer kell elkészíteni és évekig már csak föl kell tölteni annyi tiszta
borral, amennyi ecetet leszűrtünk róla.
Mindkét módszernél ügyeljünk arra, hogy a vászonruha kellően sűrű legyen,
(annyira, hogy csak a képződő gázok tudjanak rajta keresztül elillanni, illetve
az friss oxigén bejuthasson) mert ha ritka akkor a muslincák
(Drosophila melanogaster → közönséges
muslinca),
és egyéb rovarok „megtámadják” és petéiket belerakják.
Fűszerezett borecetek
Hagymás - zelleres ecet
5-5 dkg zeller, tárkony, 10-10 dkg metélőhagyma, fokhagyma,
vöröshagyma és 5 g citromhéj, 1 cl konyak, 1 dl fehér édesebb bor és 9 dl ecet
keverékét 4-5 napos áztatás után szűrjük le és töltsük üvegekbe.
Illatos ecet
Egy nagy szájú üvegbe rakjunk 2,5-2,5 dkg borsmentát, rozmaringot;
zsályalevelet, 5-5 dkg angelika gyökeret, szegfűszeget, levendulát és öntsünk rá
1 liter ecetet. Ezt 5 napi áztatás után kisajtoljuk, majd a leszűrt folyadékhoz
annyi ecetet öntünk, hogy 1 liter legyen és máris használhatjuk.
Tárkonyecet I.
5 dkg tárkonyürmöt 1 liter ecetben 8 napig naponként felrázogatva áztatunk,
majd kipréseljük, kinyomogatjuk és átszűrjük. A leszűrt folyadékhoz egy
csipetnyi szalicilt teszünk és felforraljuk. Lehűtve kisebb üvegekbe öntjük és
sötét helyen tároljuk. Így nagyon kellemes, pikáns ízű ecetet kapunk.
Tárkonyecet II.
5 dkg
tárkonyürmöt
(tárkonyt) beleteszünk egy széles szájú üvegbe és meleg ecetet öntünk rá.
Fedővel letakarva sötét helyre állítjuk. 8 nap elteltével az ecetágyat átszűrjük
s az előzőleg forró vízzel kimosott, majd szárazra lecsurgatott üvegekbe öntjük.
Jól ledugaszolva tároljuk.
Zellerecet
1 db zellergumót fölszeletelünk, hozzáteszünk 10 dkg mustármagot
és ráöntünk 1,3 dl alkoholt és 1 liter ecetet. 3-4 napi állás után leszűrjük és
üvegekbe töltjük.
Narancs- és citromecet
1 db narancs vagy citrom héjának sárgáját összevagdaljuk, majd 3
cl alkoholban 24 óráig áztatjuk. Ezután hozzáöntünk 1 liter ecetet és még 2-3
napig tovább érleljük: Az ecetágyat leszűrve, a folyadékot üvegekbe töltjük.
Mustárecet I.
30 dkg őrölt mustármagot, 20 dkg zellergyökeret, 10 dkg
vöröshagymát, 5 dkg citromhéjat üvegekbe rakunk és 1 liter ecetet . öntünk rá. 2
- 3 órai állás után 1 dl alkoholt adunk hozzá és így állni hagyjuk 8 napig.
Kipréselve átszűrjük és feloldunk benne 5 dkg cukrot. Ezután már használhatjuk
is.
Mustárecet II.
20 g mustárlisztet 2 cl alkohollal és 1 liter ecettel állni
hagyjuk 5-6 napig, majd óvatosan leszűrve üvegekbe tároljuk.
Málnaecet
1 dl málnasziruphoz 1,5 dl ecetet elegyítünk és 5 - 6 napi állás
után leszűrjük. Később a folyadék színe elhalványul, ezért - csupán esztétikai
szempontból - cseresznye lével vagy méregmentes ételfestékkel színezhetjük. Így
sokkal gusztusosabb lesz.
A felsorolt fűszerecetek különböző saláták, levesek, főzelékek ízesítéséhez
használhatók.