Az ételeikhez használt ecetek rövid
bemutatása
Fűszerezett, ízesített ecetek
Ezeket az eceteket 10%-os (m/v) étkezési ecetből
állíthatjuk elő.
Hagymás-fűszeres ecet
Veszünk 10-10 g metélőhagymát vagy fokhagymát, zsályalevelet, kakukkfüvet,
tárkonyürmöt, majoránnát, egy
kevés petrezselymet, 5-5 g kaprot; citromhéjat, borsfűt, 1-1 db hegyes
pirospaprikát, babérlevelet, tormát. A zúzott anyagokat erre alkalmas edénybe
helyezve leöntjük 3-5 liter ecettel, 8 napig állni hagyjuk; közben naponta
megkeverjük, majd leszűrve üvegekbe öntjük.
Tárkonyecet I.
5 dkg
tárkonyüröm, 5-6 g bazsalikom, narancshéj kibelezve,
citromhéj kibelezve, aztán 2 g levendulavirág, 4 g fahéj, 1 g feketebors, 6 g
szegfűszeg, 1 liter ecet kell hozzá. Nyolc napi áztatás után finom gyolcson
átszűrjük, majd üvegekbe töltjük.
Tárkonyecet II.
5 dkg
tárkonyüröm, 5-5 g kakukkfű, borsmenta, gyömbér,
majoránna, citromfű, szerecsendió-virág, zsályalevél és 1 liter ecet keverékét
4-5 nap áztatás után megszűrjük és üvegekbe töltjük.
Mustáros ecet
10-10 g szegfűszeg; feketebors, gyömbér, citromhéj, 20 g
mustármag és 1 liter ecet felhasználásával keveréket készítünk, majd 8-10 napi
állás után leszűrjük és üvegekbe töltjük.
Mediterrán ecet
Kell hozzá 5-5 g édes paprika, feketebors, köménymag, ½
szerecsendió reszeléke (vagy őrleménye), 10 g narancshéj, 10 dg cukor, 1
kávéskanálnyi só, 1 liter ecet.
Ínyenc ecet
Veszünk 10-10 g bazsalikomot, tárkonyt, zellert, turbolyát; petrezselymet,
citromfüvet, édes köményt, apróra vágott citromhéjat, 2-3 db szegfűszeget,
néhány szem egész borsot és egy kis darab gyömbért. A növényeket kb. másfél
literes befőttes üvegekbe rakjuk, rájuk öntjük az ecetet és a lezárt üvegeket
napos helyen 2-3 hétig állni hagyjuk. Ezután a leszűrt fűszerecetet üvegekben
eltesszük.